chair-daytime-desk-840996-768x512

chair-daytime-desk-840996-768x512

Å kjøpe inn ny PC kan være skremmende med tanke på alle ulike valg som finnes. Du kan lese hundretalls av artikler om PC tester, og enda har du ikke funnet informasjon som er relevant til din bedrifts faktiske behov.

For å smale listen på behovene er det noen få punkter du må tenke over.

Stasjonær eller bærbar

Spørsmålet om stasjonær eller bærbar PC avhenger helt av arbeidsplass/-miljø og behovene for mobilitet.

Bærbare er som navnet sier, bærbare og veier lite. Passer godt på små kontorer og bedrifter som jobber på flere steder. Kompromisset med mobiliteten gjør at oppgraderingsmulighetene på komponentene er mindre siden de ofte er ferdigkonfigurerte. Kompaktheten gjør dem og noe dyrere og noe mer utsatt for oppheting enn stasjonære PC’r.

Stasjonære PC’r bruker mer strøm og er store, men som også gjør det mulig å konfigurere med avanserte prosessorene, kjølesystem og disker. I tillegg er stasjonære enklere å reparere og oppgradere og er ofte noe rimeligere enn bærbare med samme konfigurasjon. Dersom dine ansatte er bundet av å sitte på arbeidsplassen sin for å gjøre jobben, er stasjonære det beste valget.

Merke

Populære PC- merker har ofte unike trekk og med proprietær programvare som differensierer dem fra konkurrenter. For eksempel tilbyr HP slanke, materiellsterke og kraftfulle PC’r utviklet for bedriftsmarkedet, og kommer forhåndskonfigurert med datakraft og sikkerhetsløsninger på toppen av det som ligger i operativsystemet. Apple kommer med deres stabile MacOS og kraftige prosessorer utviklet for tyngre grafiske oppgaver. Mens noen andre leverandørers unike punkt er bærbare og stasjonære maskiner til lave kostnader.

For noen er også miljø viktig, hvor det er stor forskjell på fokuset de ulike PC leverandørene har til dette.

Andre indikatorer man skal sjekke ut og som er viktig er lengden på garantien som varierer fra merke til merke (1-3 år) samt oppdatering av systemprogramvare.

Størrelse

Den fysiske størrelsen på PC’r er varierende og kan gjøre opplevelsen stor. Dersom man reiser mye, vil en lettvekts 13» bærbar kanskje være det beste. Hvis man foretrekker stasjonær, gir større kabinett bedre ventilasjon og forenkler oppgraderingsmuligheter. Med stasjonær må man sørge for å ha nok plass for selve stasjonære kabinettet, ekstern skjerm, tastatur, mus og kabler, noe man ikke har like stort behov for ved bærbar.

Operativsystem (OS)

Det er to OS å tenke på: MacOS (Apple) og Windows 10 (Microsoft). Den første tilbyr sømløs mobil integrasjon, brukervennlige egenskaper, og et sett med programmer som Final Cut og Garageband.
Widows 10 har desidert flest brukere og fungerer med de fleste programvarer for forretningsdrift. I tillegg har integrasjonen mot mobile og andre enheter blitt betraktelig forbedret de siste årene. Enterprise versjonene inkluderer også avanserte sikkerhetsverktøy og krypteringsløsninger.

Samtidig som med funksjoner og egenskaper, viktig å tenke på hvilket OS du er mest komfortabel med å jobbe i. Til slutt, du bør ikke bytte til Windows 10 hvis alle systemer er Mac-baserte og det er mest naturlig for deg. Og det samme motsatt.

Prosessor

Central Processing Unit (CPU) er det som håndterer PC’ns kjerneoperasjoner. Ved valg av prosessor, er det to hovedelementer du bør fokusere på; det ene er hastighet målt i gigahertz (GHz) og det andre er antall kjerner.

Generelt, jo høyere tall indikerer raskere masking, men dette avhenger også av programmene du jobber i. Dersom du bruker basic arbeidsprogrammer som Office365 og enkle ERP systemer, det er ingen grunn til å måtte ha 5 GHz Intel Core prosessor når en 2,3 GHz prosessor vil være mer enn godt nok.

Antall kjerner fastslår hvor godt en PC kan kjøre flere programmer og operasjoner på samme tid. Dette betyr at en 4-kjernes prosessor er fire ganger så effektiv til multitasking enn en single-kjerne (1 kjerne). Noe som gjør det ideelt for de som hele tiden jobber med flere ting og maskinen kanskje jobber med databasehåndtering. Allikevel må man tenke på at raske fler-kjerne prosessorer kan være dyre, generere mer varme og bruke mer strøm. Derfor er det viktig å gå igjennom og evaluere de faktiske behov og budsjettere før man gjør større investeringer.

chip-circuit-circuit-board-163125-300x200

Random Access Memory (RAM)

Jo mer RAM du kan installere, jo bedre er det. Denne hardware komponenten avgjør hvor effektivt du kan kjøre flere programmer og operasjoner samtidig. Dersom du er en såkalt multitasker, en PC med minimum 8GB RAM vil sørge for sømløs funksjon og opplevelse. Alle enheter som tilbyr mer enn 32GB RAM er utviklet for brukere som håndterer virtuelle maskiner og systemadministrasjon.

Lagringskapasitet

Hvor mye lagringskapasitet du behøver avhenger av filer og programmer du benytter på en gjennomsnitts dag. Store programmer, videoer, bilder og databaser vil kreve 500GB til 1TB av lagringsplass. Jobber man mest via sky-tjenester som Office365, Teams og SharePoint vil 256GB holde for de fleste.

Det anbefales også PC med harddisk type Solid State Drives (SSD). Disse lagrer ikke så mye som andre disker, men de gir raskere datatilgang (er raskere), reduserer strømforbruk og øker påliteligheten.

Ekstra-utstyr

Du må tenke over ekstra-utstyr du er avhengig av. Behøver du å kjøre DVD’r? Tenker du å koble til flere eksterne skjermer? Hvor mange USB enheter (tastatur, mus, headsett osv.) vil du koble til PC’n din samtidig? Så snart dette er avklart, kjenner du hvilket ekstra-utstyr som er nødvendig. Da blir det også enklere å finne riktig PC med DVD-spiller, HDMI tilkoblinger og USB 3.0 porter.

Pris

Priser på PC varierer stort basert på spesifikasjoner, OS, forhåndsinstallerte programmer og garantier. Man må forvente å måtte ut med mellom kr.7000 til kr.30.000 for en komplett PC, ikke inkludert tilleggskostnader bundet til installasjon, klargjøring og support.

Så til slutt, må du vurdere budsjettere og kjøpe en PC som tilfredsstiller bedriftens behov i det lange løp.

 

Er du fortsatt usikker på hva slags PC som er riktig for deg og din bedrift?

Kontakt oss i Johnet via skjemaet under eller på telefon: 61 33 88 40 / e-post: johnet@johnet.no og vi vil hjelpe med å finne og dekke de faktiske behovene også ut i fra vår erfaring fra andre bedrifters valg.

Blogg

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *